مفهوم بازاریابی و درک نیاز و خواسته
کم و بیش می دانیم که بیزنسها، باید قبل از اقدام به هر کاری نیازهای مصرف کنندگان خود را ارزیابی کنند؛ سپس براساس آن نیازها، تصمیم بگیرند که چگونه می توانند در رفع همان نیازها و خواستههای مصرف کنندگان بهتر از رقبایشان عمل کنند.
اول از هر چیز، بگذارید نیازها و خواستهها را تعریف کنیم. نیازها ملزومات اساسی برای بقای فرد هستند. عبارتند از: آب، غذا، سرپناه و غیره. بدیهی است که نیازهای مصرف کنندگان گسترده است. خواسته ها چیزی است که فرد بدون آن میتواند زندگی کند. برای مثال یک خانه بزرگتر، یک ماشین کاملاً جدید، یک iPad و دیگر موارد مشابه.
اغلب مصرف کنندگان براساس نیاز ها و خواسته های خود اقدام به خرید می کنند. مثلاً زمانی که گرسنه است، به غذا احتیاج دارد. (غذا یک نیاز است)
چنانچه مصرف کننده قصد داشته باشد برای خود یک همبرگر تنوری آماده کند (همبرگر یک خواسته است) بازاریابان در این مرحله وارد عمل می شوند.
بازاریابان نیازهای مصرف کنندگان را شناسایی کرده و خواستههای آنان را به سمت محصولات و خدمات خاص خود سوق می دهند. اینگونه محصولات خود را بفروش می رسانند.
در واقع مفهوم بازاریابی بر موارد زیر تأکید دارد:
- شناسایی بازار یا هدف قرار دادن مصرف کنندگان
- درک نیازها و خواستههای مصرف کنندگان در بازار هدف
- ایجاد محصولات یا خدمات بر اساس نیازها و خواستههای مصرف کنندگان
- تأمین نیازهای مصرف کنندگان بهتر از رقبا
مفاهیم پرکاربرد در بازاریابی
چهار مفهوم در بازاریابی وجود دارد که شرکت ها در اهداف بازاریابی خود از آنها استفاده می کنند. همه اینها برای دستیابی به سود و اهداف است؛ اما تمرکز و ابزاری که از طریق آن بازاریابی را انجام می دهند متفاوت خواهد بود. آنها به طور معمول یکی از این چهار مفهوم اصلی زیر را دنبال می کنند:
- مفهوم محصول: این جهت گیری مدیریتی می گوید: اگر یک کالای با کیفیت بسازید و قیمت مناسب تعیین کنید، در نتیجه برای فروش آن به تلاش بازاریابی بسیار کمی نیاز دارید. محصول مورد تقاضا را تولید کنید، مشتریان شما را پیدا خواهند کرد.
- مفهوم فروش: این جهت گیری مدیریتی می گوید: مصرف کنندگان معمولاً به اندازه کافی کالای مورد نظر خود را خریداری نمی کنند؛ مگر اینکه به آنها تبلیغاتی تهاجمی وارد شود.
- مفهوم بازاریابی: این جهت گیری مدیریتی می گوید: هدف اصلی یک سازمان، شناسایی نیازهای مصرف کننده و سپس تطبیق دادن سازمان با برآوردن نیازهای مشتریان است. (برای مثال یک رستوران زنجیرهای ممکن است منوی خود را در کشورهای مختلف تغییر دهد.)
- مفهوم اجتماعی: این نوع جهت گیری مدیریتی در جهت برآورده شدن نیازهای مصرف کنندگان و توجه به نگرانیهای آنان در درازمدت، برای رفاه اجتماعی و به عهده گرفتن مسئولیتهای اجتماعی در جامعه متمرکز است. در واقع هدف این است که یک تعادل بین رفاه اجتماعی، نیازهای مصرف کننده و سود شرکت پیدا شود.
4Ps در مارکتینگ
چهار متغیر میکس بازاریابی وجود دارد که با یک محصول در ارتباط اند. این موارد باید هنگام تصمیم گیری در مورد فعالیتهای بازاریابی مورد توجه قرار گیرند. اینها اغلب در بازاریابی به عنوان 4P شناخته می شوند. توجه داشته باشید که این موارد فقط پس از انتخاب بازار هدف مشخص خواهند شد.
این موارد شامل:
- محصول (Product): این متغیر تمام عوامل مرتبط با کالای واقعی قابل مشاهده برای مصرف کننده را توصیف می کند. این موارد ممکن است شامل مواردی از قبیل کیفیت، ویژگی ها، سبک، بسته بندی، برند، اندازه، برچسب ها باشد.
- قیمت (Price) : متغیر قیمت نه تنها قیمت لیست، بلکه کلیه فاکتورهای دیگر قیمت گذاری در ارتباط با یک محصول را شامل میشود. از جمله تخفیف ها، کمک هزینه ها، گزینههای پرداخت و … است. همه این موارد به قیمت نهایی و کل محصول مربوط میشود.
- مکان (Place) : مکانها را با کلیه جنبههای توزیع و موقعیت مکانی یک محصول در نظر بگیرید. محصولات موجود در اختیار مصرف کنندگان چگونه و چه مواردی است؟ ممکن است شامل مجموعه ها، کانال ها، مناطق تحت پوشش و موجودیها باشد.
- ارتقا (Promotion) : کار و تلاش یک شرکت برای تبلیغ عمومی یک محصول و آگاهی مصرف کننده از آن ارتقا محصول می باشد. تلاشها ممکن است شامل تبلیغات، فروش شخصی، فروش، روابط عمومی یا فعالیتهای اینترنتی باشد.
انواع مارکتینگ
- تبلیغات: شما می توانید محصول، خدمات یا برند خود را در روزنامه ها، رادیو، تلویزیون، مجلات، و یا به صورت آنلاین تبلیغ کنید.
- فروش شخصی: فروش شخصی موثر، متکی بر مهارتهای بین فردی و ارتباطی، دانش عالی و خدمات عالی و توانایی فروش مزایای محصول به مشتریان آینده دار است.
- تبلیغات فروش کوتاه مدت: محصول یا خدمات خود را با استفاده از کوپن ها، مسابقات به بازار عرضه کنید.
- بازاریابی مستقیم: شامل ارسال نامه، ایمیل، بروشور به مشتریان هدف است که اغلب توسط فروش شخصی یا telemarketing دنبال می شوند.
برای هدف قرار دادن مشتریان می توانید از هر ترکیبی از این روشها استفاده کنید. ترکیب تبلیغاتی مناسب به شما کمک می کند نیاز مشتریان خود را برآورده سازید، فروش را افزایش دهید، نتایج خود را بهبود بخشید و توانایی خود را برای دستیابی به چندین مشتری در بازار هدف خود افزایش دهید.
جمع بندی:
بازاریابی می تواند حوزهای به ظاهر گیج کننده باشد؛ اما رویکرد شما در زمینه بازاریابی می تواند شما را درباره ادامه مسیر آگاه سازد. از این رو ارتباط و همکاری در تیم شما بسیار مهم است و همه افراد در سازمان شما باید در انجام برخی از فعالیتهای بازاریابی شما سهیم باشند.
بازاریابی یک جنبه مهم در تجارت شماست و به تحقیق، زمان، برنامه ریزی و تخصیص بودجه مناسب نیاز دارد. امیدواریم توانسته باشیم در این مقاله شما را راهنمایی کرده باشیم.