طراحی گرافیک چیست؟
گرافیک از واژه یونانی Graphikos آمده است و به معنای طرح زدن و طراحی است. در تعریفی دیگر هر کاری که در آن یک طرح ذهنی یا از روی چیزی کشیده شود گرافیک نامیده میشود و بنابراین همه فرایندهایی را که یک نشانه، علامت، نقشه، طراحی و کشیدن از روی یک چیز باشد، طراحی گرافیک میگویند.
طراحی گرافیک یا گرافیک دیزاین (Graphic Design) به فرآیندی گفته میشود که در آن برای حل یک مسئله از ارتباطات دیداری و ابزارهایی چون نویسه نگاری (Typography)، فضاسازی، تصویرسازی و رنگ استفاده شده باشد. طراحان گرافیک از روشهای مختلف در ایجاد و ترکیب کلمات، نمادها و تصاویر به منظور خلق یک نمایش تصویری از ایدهها و پیام استفاده میکنند. در طراحی گرافیک ممکن است ترکیبی از نویسه نگاری، هنرهای دیداری و تکنیکهای صفحهآرایی برای تولید یک اثر گرافیکی و هنری استفاده شود. طراحی گرافیک، معمولا هم به فرآیند تولید اثر (طراحی) و هم به محصول و نتیجه کار انجام شده (طرح) اطلاق میگردد. طراحی گرافیک تأثیر زیادی بر ارتباطات میگذارد و نحوه ارتباط با افراد دیگر را تقویت میکند. این کار نه تنها باعث انتقال ایدهها و افکار میشود بلکه خود عمل و همچنین حاصل آن رسیدن به زیبایی است.
تاثیر طراحی درست بر برندینگ
طراحی خوب باعث میشود هر آنچه که برای ما مهم است زیباتر باشد و زیباتر به نظر برسد. یک طراحی مناسب و درست به خوبی بر محیط اطرافش تاثیر میگذارد و میتواند در کمترین زمان ممکن مخاطبش را جذب کند. انسان دارای احساسات و عواطف است و هر چیزی که بر این احساسات تأثیر خوبی بگذارد باعث میشود انسان حس خوب و دلپذیری را تجربه کند.
جذابیت اولین قدم در راه ارتباط با مخاطب و مشتری است، در هر طرح گرافیکی یک کشش و نیروی جذب برای ارتباط با مخاطب لازم است؛ همانند یک روزنه که فرد را در تاریکی جذب میکند و با نزدیک شدنش به روزنه، حقایق بیشتری برایش نمود پیدا میکند. جذابیت میتواند موجب اتصال اولیه مخاطب به کار شود و پس از جذب، توجه او را به محتوای درون کار هدایت کند. طراحی همچنین میتواند از طریق ارتباط بصری مؤثر، در افزایش و بهبود فروش یک محصول یا خدمات کمک کند و در جهت هویت سازی سازمانی مانند آرم (نماد) ، رنگبندی، بستهبندی، و متن استفاده شود. نام تجاری در کنار هویت سازمانی برای بسیاری از طراحان گرافیک، به موضوعی مهم تبدیل شده است.
ممکن است در یک بروشور تبلیغاتی، خواننده اصلا تمایلی برای خواندن متن بروشور نداشته باشد ولی طرح تصویری و بصری مانند یک عکس یا یک اینفوگرافیک توجهش را جلب کند.
به جرات میتوان گفت تمام شرکتها و کسب و کارها در این دنیایی که رقابت در آن نقشی اساسی و پر رنگی ایفا میکند، نیاز به طراحیهای گرافیک مخصوص به خود دارند تا بتوانند در بازاریابی و رقابت موجود در آن به جایگاه مطلوبی برسند. برای این منظور و قرار گرفتن در مسیر درست برندینگ و تبلیغات، باید طراح گرافیک در مرحله اول طراحی لوگو، کاتالوگ و بروشور، طراحی بستهبندی و سایر عناصر تبلیغاتی را به خوبی انجام دهد؛ به نحوی که در این موارد خط مشی اصلی شرکت یا کسب وکار و همچنین پیام اصلی در جذب مشتری به بهترین شکل منتقل گردد.
تاثیر طراحی گرافیک بر مخاطب
طراحی ممکن است به خودی خود یک هنر محسوب شود و در بسیاری از مواقع زیبا باشد، اما نقش طراح گرافیک فقط ایجاد یک تصویر جذاب یا تزئین یک فضا با تصویر و نقاشی نیست. یک طراح گرافیک مسئولیت اجتماعی عمیق تری دارد و میتواند به اشکال مختلف خود را نشان دهد. طراحان گرافیک وظیفه برقراری ارتباط موثر ایدهها را بر عهده دارند و ضمن انجام کار خود، باید نیازهای مخاطبان خود، گرایشها و اخلاق اجتماعی و فرهنگی را مورد توجه قرار دهند.
طراحیهای گرافیکی در بسیاری از مکانها به چشم میخورند. مثلا تبلیغات، بسته بندی محصول، رابطهای کاربری وب سایتها و نرم افزارهای کاربردی، اسناد، علائم و هشدارهای راهنمایی و رانندگی در خیابانها و جادهها و حتی پیامهای شبکههای اجنماعی. از آنجا که این طراحیها در بسیاری از موارد زندگی روزمره افراد مشهود است، مهم است که طراحان با آگاهی کامل نسبت به ساختار اجتماعی و فرهنگی بتوانند تاثیر مورد نظرشان را در ذهن افراد ایجاد کنند تا بتوانند بر طیف گسترده تری از مردم دنیا، و نه فقط یک نوع، تاثیرگذار باشند.
شاید بتوان گفت در گذشته، مسئولیت و نقش یک طراح گرافیک آسان تر بود. وظیفه اصلی آنها ایجاد دکوراسیون و یا شکل دادن به بسته بندی محصولات و تمرکز بر بازاریابی کالا بود. اما اکنون طراحان باید از پیامدهای اجتماعی و اخلاقی کار خود آگاه باشند و معانی فرهنگی را از طریق طراحی خود منتقل کنند و همچنین باید در حین تلاش برای بیشتر دیده شدن و جذب مخاطب، کلیشههای مضر این فرایند را نیز دفع سازند. نقش رنگها در این اثر گذاری بسیار مهم است. برخی از رنگها از نظر فرهنگی میتوانند بسیار مهم باشند و باید مورد توجه و بررسی قرار گیرند. رنگها میتوانند احساسات خاصی را برانگیخته و یا حتی موقعیت زمانی و مکانی خاصی را تداعی کنند، بنابراین باید عاقلانه از آنها استفاده شود. یک مثال معمول از گرافیک استفاده از آن در آموزش است. مثلا نقش رنگبندی در نمودار آناتومی بدن انسان بسیار حائز اهمیت است و باعث درک بهتر موضوع خواهد شد. طراحی گرافیک همچنین به منظور صفحهآرایی و قالببندی مواد آموزشی برای تولید اطلاعات با قابلیت دسترسی بیشتر و درک آسانتر به کار گرفته میشود.