شرکتهای کوچک
امروزه تعداد شرکتهای کوچک بیش از پیش افزایش یافته و این شرکتها به دلیل توانایی در استفاده از نیروی کار و ایجاد اشتغال، جایگاه ویژهای در صنعت کسب کردهاند. در ادامه جزئیات بیشتری در ارتباط با شرکتهای کوچک و بخشهای مختلف تشکیل دهنده آنها ارائه خواهد شد.
پارامترهای مختلفی وجود دارد که می توانیم از آنها برای تعیین اندازه یک شرکت استفاده کنیم. پارامترهای زیر از جمله معیارهای تعیین کننده اندازه شرکت هستند:
- تعداد کارمندان شاغل در شرکت یا سازمان
- میزان سرمایه گذاری شرکت
- میزان خروجی شرکت (از نظر کمیت یا سود)
شرکتهای کوچک هم مانند سایر شرکتهای بزرگ، دارای ساختار سازمانی و قسمتهای مختلف هستند. به دلیل کوچکتر بودن این شرکتها، ممکن است برخی بخشها ادغام شده یا وظایف چند بخش را به یک قسمت واگذار کنند. در ادامه به معرفی بخشهای مختلف شرکتهای کوچک میپردازیم.
هیئت مدیره
در شرکتهای کوچک هم مانند شرکتهای بزرگ، تعدادی از افراد به عنوان هیئت مدیره منصوب میشوند. در شرکتهای بزرگ، معمولا سهام دارانی که سهم بیشتری دارند و یا اعضای موسس شرکت، افراد منتصب در هیئت مدیره هستند؛ اما در برخی موارد هم افرادی خارج از شرکت برای کمک به تصمیم گیری، عضو هیئت مدیره شرکت میشوند.
هیئت مدیره در شرکتهای کوچک وظیفه نظارت بر شرکت را بر عهده دارد. شرکتهای دولتی ملزم به داشتن هیئت مدیره هستند؛ اما الزامی برای شرکتهای خصوصی در این مورد وجود ندارد. این گروه باید متشکل از افراد ماهر در زمینههای مدیریت و کارآفرینی باشند. در صورتی که شرکت کوچک از نظر مالی توانایی کافی نداشته باشد یا تحت فشار باشد، میتواند بدون هیئت مدیره فعالیت کرده و به جای آن، هیئت مشاوره داشته باشد.
هیئت مدیره باید از افرادی تشکیل شود که میتوانند مجموعه مهارتهای بنیانگذاران شرکت را تکمیل کنند. مدیر عاملان بازنشسته سابق از جمله افراد ایده آل برای انتصاب به عنوان هیئت مدیره هستند. هیئت مدیره ای با ۷ تا 15 نفر عضو برای اکثر مشاغل ایده آل است.
مدیر فروش
وظیفه مدیر فروش، رسیدن به اهداف مالی شرکت از طریق نظارت و ارائه گزارش از فعالیت کارکنان و فروشندگان است. در شرکتهای کوچک مدیر فروش باید به وظایف زیر به خوبی مسلط باشد:
- دسته بندی مشتریان فعلی
- ارائه استراتژیهای بازاریابی و قیمت گذاری
- شناخت و تحلیل فرصتها و تحلیلهای بازار
- تدوین استراتژی برای جلسات فروش
- آموزش و نظارت گروههای زیر مجموعه
- ارائه پیش بینی فروش دورهای
- مدیریت نمایندگیها
بخش فروش
بخش فروش متشکل از کارشناسانی است که وظیفه معرفی محصول به مشتریان بالقوه را دارند. این افراد همچنین از طریق بازاریابی و سایر روشها، فرایند فروش را تسهیل کرده و میزان فروش را افزایش میدهند. وظایف کارکنان بخش فروش در شرکتهای کوچک عبارت است از:
- شناسایی مشتریان بالقوه
- طرح ریزی برای فروش
- پاسخگویی به مشتریان
- ارائه گزارش و عقد قراردادها
مدیران بازاریابی
مدیران بازاریابی تمام ارتباطات بین شرکت و مشتریان آن را کنترل کرده و رسانهها را از طریق کانالهای ارتباطی مختلف و شبکههای اجتماعی منتشر میکنند. اکثر شرکتها حداقل به یک مدیر بازاریابی احتیاج دارند. بسته به اندازه شرکت، مدیر بازاریابی ممکن است در یکی از این زمینهها تخصص داشته باشد یا بتواند همه آنها را مدیریت کند.
مدیر بازاریابی با ارائه بودجه و برنامه پیشنهادی به مدیر فروش، اقدام به اجرای کمپینهای تبلیغاتی مختلف میکند. در شرکتهای بزرگ، مسئولان این قسمت اغلب تیمی از فروشندگان دارند، اما در شرکتهای کوچک اغلب خودشان فروشنده هستند. علاوه بر این، هماهنگی فعالیت بخشهای مختلف و کارمندان هم وظیفه دیگر آنها است.
مدیر روابط عمومی
روابط عمومی فرایند ایجاد و حفظ ارتباط بین شرکت و مشتریان است. مدیران روابط عمومی مسئولیت اداره تبلیغات و برنامههای روابط عمومی را بر عهده دارند. روابط عمومی در شرکتهای کوچک ممکن است نقش پررنگی نداشته باشد، اما برای موفقیت شرکت بسیار ضروری و مهم است. در شرکتهای کوچک معمولا مدیر بازاریابی مدیر روابط عمومی هم هست. کلیات وظایف مربوط به مدیر روابط عمومی عبارتند از:
- تدوین استراتژی و کمپینهای تبلیغاتی
- تدوین و انتشار مطالب رسانهای
- انتشار مطالب در شبکههای اجتماعی
- ارتباط با مشتریان و سازمانهای دیگر
- حضور در مجامع عمومی و کنفرانسهای مطبوعاتی
منابع انسانی
HR (مدیریت منابع انسانی) مسئولیت بزرگی را در شرکتها بر عهده دارد. این بخش تاثیر زیادی بر فرهنگ و فضای محیط کار دارد. تنظیم چگونگی ارتباط بین کارمندان و تدوین مقررات روابط کاری از مسئولیتهای HR است. برخی شرکتهای کوچک ترجیح میدهند بخش عمدهای از منابع انسانی را برون سپاری کنند و یا اینکه این وظیفه توسط یک نفر انجام میشود. در هر صورت، تدوین استراتژی هدفمند و سرمایهگذاری عاقلانه بر روی نرمافزارهای منابع انسانی میتواند به درک بهتر از HR برای شرکتهای کوچک کمک کننده باشد.
حسابداری
حسابداری زبان تجارت نامیده شده و به معنای فرآیند اندازه گیری، پردازش و برقراری ارتباط اطلاعات مالی شرکت است. حسابداری، اطلاعاتی را در مورد منابع شرکت، امور مالی، گردش داراییها و نتایج حاصل از کسب و کار به صاحبان مشاغل ارائه میدهد.
وظیفه حسابداری تهیه گزارش از امور مالی شرکت، تفسیر اعداد تهیه شده برای تعیین سلامت مالی شرکت، پیش بینی مسائل مالی برای اخذ تصمیمات تجاری بهتر، مدیریت موجودی و قیمت گذاری است. شرکتهای کوچک معمولاً در صورت نداشتن نیروی ماهر در زمینه مدیریت مالی،حسابداری را برون سپاری میکنند.
مدیر دفتر
مدیر دفتر وظایف بسیاری را انجام میدهد و میتواند نقش بسزایی در موفقیت شرکتهای کوچک داشته باشد. برخی کسب و کارها به مدیر دفتر به عنوان دستیار اجرایی یا مسئول پذیرش نگاه میکنند؛ اما حقیقت این است که مدیر دفتر میتواند مسئولیتهای دیگری از جمله حسابداری، مدیریت منابع انسانی، وارد کردن دادهها از سمت مشتریان، نظارت کامل بر عملکرد کارکنان، تهیه گزارشهای مورد نیاز مدیران و برنامه ریزی رویدادها داشته باشد.
شرکتهای کوچک در مقایسه با شرکتهای بزرگ، تعداد کارکنان کمتری دارند؛ بنابراین ممکن است در برخی موارد بعضی از نقشهایشان ادغام یا حذف شوند. در این مقاله، قسمتهای مختلف شرکتهای کوجک را شرح داده و میزان اثرگذاری آنها بر موفقیت شرکت را بررسی کردیم.